zondag 5 juli 2009

Variabele rente ook met NHG mogelijk

Het zal duidelijk zijn dat een variabele rente een soort van rente is waarvoor geen vaste renteperiodes zijn afgesproken. Tussen de aanbiedingen van hypotheken en overige kredieten lokken de aanbieders met lage rentetarieven. In veel gevallen zal het dan gaan om het tarief van kredieten met een variabele rente. Het is een zaak om voor je beslist om gebruik van zo een voordelig aanbod te gaan maken je zeker de van toepassing zijnde voorwaarden gaat bestuderen. De keuze van een variabele rente zou wel eens een grote verschillen kunnen weergeven bij het kiezen van een financiering. Bij meerdere soorten kredieten is het gewoon onmogelijk om een variabele rente uit te kiezen. Het voordeel van het momenteel laag staand euribor rentetarief zal niet door iedere financiƫle instelling aan de klant worden gegeven.

Het tarief van variabele rente op leningen en hypothecair krediet betekend dat een geldverstrekker op vaste dagen in alle maanden of alle kwartalen de rente kan gaan aanpassen naar het alsdan geldend tarief. Je zult van de betreffende bankinstelling tegen het eind van de aflopende rentevast periode op de hoogte gebracht worden van de in de nieuwe periode van toepassing zijnde rente. Hierdoor is het niet meer nodig om elke periode opnieuw tot overeenstemming te komen over de te betalen rentes. De aanpassingen gebeuren dan dus geheel automatisch.

Door de grote concurrentie onder de verschillende aanbieders van leningen en hypotheken is de variabele rente een gewild lokmiddel. Het verschil tussen variabele rente en rentes die langer vast gezet worden kan dan ook flink oplopen. Je kunt ook nog wel eens profiteren van een aanzienlijke extra rentekorting met het afsluiten van Nationale Hypotheek Garantie op de al zeer gunstige tarieven voor je gekozen variabele rente.

Er kan wel veel verschil zitten in de toe te passen voorwaarden van kredieten en hypotheken. Vaak zal als uitgangspunt door de banken het euribortarief genomen worden. Aan de consumenten zullen dan opslagen worden toegepast bovenop dit tarief om uiteindelijk je variabele rente te kunnen berekenen. Het is jammer dat er momenteel een lage marktrente is maar de variabele rente door veel financiƫle instellingen gebruikt wordt om daar een onevenredige winstmarge uit te halen. Dit kun je zien omdat met het verlagen van de variabele rente bij de Europese Centrale Bank bij de meeste banken deze verlaging niet is terug te vinden in de aan hun klanten in rekening te brengen tarieven.


Wil je meer weten over het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek met variabele rente, kijk dan op Mijnadviseur voor meer info.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten